Vienkāršs veids, kā atgūt pārmaksātos nodokļus

Reģistrējieties tūlīt, tas aizņems tikai dažas minūtes

Lielbritānijas nodokļu sistēma: kas būtu jāzina tur strādājošiem latviešiem?

Latvieši joprojām dodas uz Lielbritāniju labākas dzīves meklējumos. Lai gan latvieši nelabprāt runā par nodokļiem, katram ārvalstīs strādājošam un dzīvojošam Latvijas pilsonim būtu jāzina, kādā nodokļu sistēmā viņi dzīvo.

2010. gadā Lielbritānijā tika palielināts augstākais ienākuma nodokļa tarifs par 10 procentpunktiem. Šeit augstākais iedzīvotāju ienākuma nodokļa tarifs sasniedz 50 %. Statistiskā Lielbritānijas iedzīvotāja gada vidējie ienākumi 2010. gadā bija 52,3 tūkst. ASV dolāru. Augstākais nodokļa tarifs šeit tiek piemērots personām, kuru ienākumi pārsniedz 231 tūkst. ASV dolāru robežu. Nodokļu maksātāju, kuri maksā pēc augstākā nodokļu tarifa, skaits nav liels. Lielbritānijā tika noteikts 14,3 tūkst. ASV dolāru neapliekamais minimums, kuru neapliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Šāds lēmums tika pieņemts, lai aizsargātu pašus nabadzīgākos. No otras puses, tika ieviests nekustamā īpašuma darījumu nodoklis. Ja pārdod objektu, kura vērtība ir lielāka nekā 3,24 milj. ASV dolāru, jāsamaksā valsts nodeva 7 % apmērā. Sociālās apdrošināšanas nodokļi Lielbritānijā ir sākot no 12 %, bet uzkrājumu aplikšana ar nodokļiem svārstās no 18 līdz 28 %.

Pēc antikrīzes reformas atklājās, ka 6 % turīgāko britu pratuši izmantot dažādus atvieglojumus un nodokļos maksājuši tikai pēc 10 % tarifa, tas izraisīja lielu sabiedrības neapmierinātību.

Kad vēlas noskaidrot, cik nodokļu no atalgojuma ir atrēķināti, daudzi mēdz būt nepatīkami pārsteigti. Nevajadzētu aizmirst, ka bieži vien rodas nodokļu pārmaksa un ir iespējams to atgūt. Pārmaksātās summas par vienu gadu var sasniegt no 100 līdz pat 1000 latu. Nauda tiek atmaksāta, ja darbinieks atbilst likumos norādītiem nosacījumiem. Ja nezināt, ar ko sākt, kādi dokumenti ir nepieciešami vai trūkst laika, ieteicams vērsties pie nodokļu atgūšanas speciālistiem. Iestādes, kas veic šādu darbību, ir noslēgušas divpusējas vienošanās ar nodokļu iestādēm un ir pilnvarotas pieprasīt nepieciešamos dokumentus un veikt nodokļu atmaksas procesu saisinātā laika posmā. Iesniedzot visus vajadzīgos dokumentus, process aizņem no 1 līdz 3 mēnešiem. Lielbritānijā nodokļu pārmaksu var atgūt par pēdējiem sešiem gadiem. Lai atgūtu nodokļus no Lielbritānijas, pieteikumus, pārmaksātā ienākuma nodokļa atgūšanai, var iesniegt visu gadu.

Katru gadu Lielbritānijas nodokļu iestādes kontos uzkrājas miljoni no pārmaksātajām iedzīvotāju ienākuma nodokļa summām. Tā kā maldīgas pārliecības un informācijas trūkuma dēļ daudziem latviešiem nodokļu atgūšana joprojām ir tabu, šīs summas tiek „uzdāvinātas” svešas valsts budžetam.

Atpakaļ
Augšā