Vienkāršs veids, kā atgūt pārmaksātos nodokļus

Reģistrējieties tūlīt, tas aizņems tikai dažas minūtes

Nīderlandes nodokļu sistēma: kas būtu jāzina tur strādājošajiem

Nīderlande ir jauns galamērķis latviešiem, kas meklē labāku un sātīgāku dzīvi. Daudzi būs izbrīnīti, uzzinot, ka Nīderlande ir to pasaules valstu četriniekā, kurās nodokļu tarifi ir visaugstākie.

Gatavojoties doties uz ārvalstīm peļņā, būtu jāpainteresējas, kādā nodokļu sistēmā būs jāstrādā un cik lieli nodokļi tiks atvilkti. Nīderlandē uzņēmumu peļņas nodoklis ir 20% līdz 200 tūkstošiem eiro un 25% par atlikušo daļu. Tiesību aktos ir paredzēti dažādi izņēmumi un ieturējumi.

Fizisko personu ienākumu nodoklis ir 3 veidu: nodoklis no ienākumiem (kas ietver arī sociālās apdrošināšanas iemaksas, kuras maksā darbinieks), nodoklis no dividendēm (ja personai ir ne mazāk kā 5% uzņēmuma akciju) un nodoklis no uzkrājumiem un investīcijām (nekustamais īpašums, akcijas, apdrošināšanas ienākumi).

Vairumam latviešu, kas dzīvo Nīderlandē, aktuālākais ir visu darbinieku maksātais ienākumu nodoklis, kas ietver arī sociālās apdrošināšanas iemaksas. Uz to attiecas progresīvā sistēma. Gada ienākumi līdz 18 626 eiro tiek aplikti ar 33% nodokli, atlikusī ienākumu daļa līdz 33 436 eiro tiek aplikta ar 41,95% nodokli, trešajam līmenim līdz 55 694 eiro tiek piemērots 42% nodokļa tarifs, bet ienākumi, kas pārsniedz šo robežu (kopumā lielāki par 55 694 eiro) tiek aplikti ar 52% nodokli.

Sociālās apdrošināšanas nodokļi darbiniekiem tiek ierēķināti ienākumu nodoklī, bet darba devējiem ir jāmaksā 17,9% sociālās pensijas apdrošināšanas, 13,55% veselības apdrošināšanas un 1,25% dzīvības apdrošināšanas nodoklis (kopumā 32,7%) par katru darbinieku.

Nekustamā īpašuma nodoklis gadā šajā valstī svārstās no 370 līdz 630 eiro. Kapitāla radītos ienākumus nīderlandieši ir nolēmuši aplikt ar 25% nodokli. Mantinieki maksā 10% līdz 40% nodokli no mantojuma vērtības. Savukārt zemes pārdevējiem valstij jāsamaksā 6% no darījuma vērtības.

Tikai nedaudzi aizdomājas, ka tāpat kā Latvijā, arī ārzemēs, maksājot nodokļus, bieži vien sakrājas nodokļu pārmaksa un šīs summas var tikt atmaksātas nodokļu maksātājam. Tiem, kas par nodokļu atgūšanu neko nezina un nav droši, vai viņiem likumīgi pienākas nodokļu pārmaksas atgūšana, ieteicams vērsties pie nodokļu atgūšanas speciālistiem. Uzņēmumi, kas ar to nodarbojas, visbiežāk ir noslēguši divpusējos sadarbības līgumus ar atbildīgajām Nīderlandes institūcijām un ar speciālistu palīdzību šis process notiek ātrāk un raitāk. Nevajadzētu uztraukties, ja Jums nav visu nepieciešamo dokumentu – nodokļu atgūšanas uzņēmumi var palīdzēt tos iegūt.

No Nīderlandes nodokļus var sākt atgūt tikai pēc nodokļu gada beigām. Atgūstamo ienākuma nodokļu summa ir atkarīga no daudziem faktoriem, tostarp no atalgojuma lieluma un tā, cik ilgu laiku strādājāt Nīderlandē.

Lai atgūtu nodokļus no Nīderlandes, jānoskaņojas uz ilgāku gaidīšanu – 3 līdz 6 mēnešiem. Reizēm gaidīšanas laiks var sasniegt pat 3 gadus. Šādas nenoteiktības iemesls ir šīs valsts nodokļu likumi, kuri nenosaka konkrētus nodokļu atgūšanas termiņus. Saskaņā ar Nīderlandes likumiem, ienākumu deklarācijas var iesniegt un pārmaksātos nodokļus var atgūt par pēdējiem 5 gadiem.

Katram cilvēkam, kas strādājis ārzemēs, vajadzētu painteresēties, vai viņam nepienākas pārmaksāto nodokļu atmaksa no konkrētās valsts. Katru gadu Latvijas pilsoņi zaudē miljoniem latu viņiem pienākošos pārmaksāto nodokļu tikai tāpēc, ka viņiem trūkst informācijas par šādu iespēju.

Atpakaļ
Augšā