Vienkāršs veids, kā atgūt pārmaksātos nodokļus

Reģistrējieties tūlīt, tas aizņems tikai dažas minūtes

Mainās nosacījumi emigrantiem, kas dodas uz Lielbritāniju

Lielbritānija ķērusies klāt imigrācijas samazināšanas politikai. Premjers Deivids Kamerons paziņojis, ka valstij jāpārkārto izglītības, veselības aizsardzības un sociālo pabalstu sistēma ar mērķi samazināt imigrantu skaitu no citām Eiropas Savienības valstīm.

Ārvalstniekiem, kas ieradušies Lielbritānijā, vajadzēs maksāt par neatliekamo medicīnisko palīdzību, kas tiek sniegta Nacionālā veselības dienesta (NHS) slimnīcās. Ar tādiem līdzekļiem Lielbritānija plāno cīnīties ar tā saukto veselības tūrismu, ziņo valsts prese. Tiek ziņots, ka emigrantiem, kas ieradušies slimnīcas pieņemšanā, par ārsta konsultāciju būs jāmaksā no 20 līdz 100 mārciņām, tāpat būs jāmaksā arī par ārstēšanu. Pēc ziņojumos teiktā, slimnīcas pieņemšanā pie gultām plānojams iekārtot arī aparātus, kas apkalpos bankas kartes. Veselības lietu departaments vairāk informācijas par jauno kārtību sola izziņot martā.

Tādas darbības Lielbritānijas valdība uzsāk, uztraucoties, ka NHS kļūst par „starptautisku veselības dienestu”, kas gada laikā sniedz pakalpojumus ārvalstniekiem 2 miljardu mārciņu apjomā, kuriem būtībā nav tiesību izmantot šos pakalpojumus.

Deivids Kamerons paziņoja, ka plāno apturēt tā saukto „pabalstu tūrismu”, neļaujot imigrantiem no citām Eiropas Savienības (ES) valstīm neierobežotu laiku saņemt pabalstus, ziņo BBC. Stingrāki paliks noteikumi bezdarbnieku pabalstu saņemšanai, un tiks samazinātas iespējas saņemt kompensācijas par mājokļa nomu. D. Kamerons teica, ka cilvēkos lielu uztraukumu raisa potenciālie imigranti no Bulgārijas un Rumānijas. Šīs valstis 2007. gadā iestājās ES, un šī gada beigās to pilsoņiem tiks piešķirtas tiesības brīvi ceļot pa citām ES valstīm.

Lielbritānija prognozē, ka nākamo 5 gadu laikā Lielbritānijā no Rumānijas un Bulgārijas katru gadu ieradīsies aptuveni 50 tūkstoši cilvēku. Bulgārijas vēstnieks Londonā domā, ka imigrantu skaits būs krietni mazāks – apmēram 8 tūkstoši.

Intervijā laikrakstam „The Finacial Times” D. Kamerons teica, ka bijusī leiboristu valdība pieļāvusi milzīgu kļūdu, neierobežojot imigrantu iespējas ierasties strādāt Lielbritānijā, kad Polija un vēl deviņas valstis (tostarp Lietuva) 2004. gadā iestājās ES. Pēc jaunu valstu pievienošanās Lielbritānijā ieradās daudz vairāk imigrantu nekā tika prognozēts.

Imigranti varēs saņemt bezdarbnieka pabalstus tikai pēc trijiem mēnešiem. Pēc sešiem mēnešiem pabalstu izmaksāšana tiks pārtraukta tiem imigrantiem, kuriem nebūs reālas iespējas atrast darbu. Imigranti, kas nemeklēs darbu, tiks izsūtīti no valsts un 12 mēnešus nevarēs atgriezties. Tiks četras reizes palielināti sodi darba devējiem, kuri maksā mazākas algas par minimālajām algām.

Lielbritānija ir populārākā lietuviešu emigrantu vidū pēc tam, kad valsts 2004. gadā iestājās Eiropas Savienībā. Pēc sarakstīšanas datiem Anglijā dzīvo vairāk nekā 95 tūkstoši lietuviešu, Londonā – gandrīz 40 tūkstoši.

Atpakaļ
Augšā