Vienkāršs veids, kā atgūt pārmaksātos nodokļus

Reģistrējieties tūlīt, tas aizņems tikai dažas minūtes

Ienākuma nodokļu atgūšanas ceļvedis

Grūtos laikos katrs lats ir no svara, taču liela daļa ārzemēs strādājošo latviešu neatgūst nodokļus, jo baidās, ka tas var izraisīt dažādas nevēlamas sekas.

Šajā „Ceļvedī” sniedzam atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem, kurus esam saņēmuši no saviem klientiem 12 veiksmīgas darbības gadu laikā.

1. Kas ir ienākumu nodokļa atgūšana?

Katra ārzemēs strādājošā persona no gūtajiem ienākumiem maksā ienākuma nodokli. Finanšu gada beigās (piemēram, Lielbritānijā tas ir 5.aprīlī, Nīderlandē – 31.decembrī) vai beidzot darbu un aizbraucot no valsts, darbiniekam jāiesniedz ienākumu un nodokļu deklarācija („Tax Return“) ārvalsts nodokļu institūcijām. Pēc deklarācijas iesniegšanas ārvalsts nodokļu institūcijas darbinieki pārskata personas iesniegtos datus un aprēķina, cik liels apjoms ienākumu nodokļa ir ticis pārmaksāts. Ja nodokļi bija pārmaksāti – personai tiek izmaksāti līdzekļi, un tas tiek dēvēts par „nodokļu atgūšanu“ („Tax Refund“).

2. Cik ilgs ir nodokļu atgūšanas process?

Nodokļu atgūšana ilgst apmēram 2-3 mēnešus no deklarācijas iesniegšanas. Nodokļu atgūšanas termiņš ir atkarīgs arī no tā, kādā veidā iesniegta deklarācija – personīgi vai ar speciālistu palīdzību. Saskaņā ar mūsu datiem, ar speciālistu palīdzību nodokļus var atgūt ātrāk.

3. Kādi dokumenti nepieciešami nodokļu pārmaksas atgūšanai?

Visbiežāk ārvalstu nodokļu institūcijas pieprasa šādus dokumentus un informāciju:

• pases vai personas identifikācijas kartes kopiju;
• dokumentu par nopelnītajiem ienākumiem un samaksātajiem nodokļiem no katras darba vietas, kur strādājāt ārzemēs. Tās var būt pēdējās nedēļas vai pēdējā mēneša algas lapas, vai arī darba devēja izdots dokuments (piemēram, Lielbritānijā un Īrijā tā ir P-45/P-60 forma, Nīderlandē – „Jaaropgave“ forma u.t.t.);
• ārvalsts sociālās apdrošināšanas numuru;
• darba vietu, kurās strādājāt, nosaukumus un adreses.

Vairāk par nepieciešamajiem dokumentiem uzzināsiet Jūs interesējošās valsts sadaļā.

4. Vai nodokļu pārmaksas atgūšana ir legāls process?

Jā. Saskaņā ar ārvalstīs spēkā esošajiem likumiem, ienākumu un nodokļu deklarācija ir jāiesniedz visiem, bet nodokļu pārmaksas atgūšana ir deklarācijas iesniegšanas procesa daļa.

5. Vai var atgūt visus ārzemēs samaksātos nodokļus?

Gan jā, gan nē. Viss atkarīgs no tā, cik ilgi strādājāt ārzemēs, cik daudz nopelnījāt, kurā valstī strādājāt u.t.t. Izmantojiet mūsu kalkulatoru internetā, lai uzzinātu, kādu summu Jūs varat atgūt. Šis kalkulators ir brīvi pieejams ikvienam un to var izmantot bez maksas. Vidējā atgūto nodokļu summa ir 804 EUR.

6. Vai pēc nodokļu pārmaksas atgūšanas varēšu atkal legāli strādāt ārzemēs?

Jā. Nodokļu pārmaksas atgūšana ir legāls process un tas pilnīgi noteikti nekādi neietekmē Jūsu iespējas iegūt darbu ārzemēs.

7. Vai pēc nodokļu pārmaksas atgūšanas varēšu pretendēt uz ārvalsts vecuma pabalstu / pensiju?

Jā, varēsiet pretendēt uz vecuma pensiju, ja nostrādāsiet ārvalstī likumā noteikto laiku un atbildīsiet citiem kritērijiem. Nodokļu atgūšana nekādi nav saistīta ar vecuma pensiju. Ir divi galvenie nodokļu tipi: sociālie nodokļi un ienākumu nodokļi. Atgūt var tikai pārmaksāto ienākuma nodokli. Tāpēc sociālās garantijas – vecuma pensiju vai pabalstus – nekas neapdraud. Ienākumu nodokļu atgūšanai nav nekā kopīga ar sociālajām izmaksām un garantijām.

8. Vai atgūstot nodokļus no ārvalsts ir jāmaksā nodokļi Latvijas Valsts ieņēmumu dienestam?

Nē. Latvijā nekas nav jāmaksā, ja ārvalstī nodokļi jau bija samaksāti. Latvija ir parakstījusi dubultās neaplikšanas ar nodokļiem līgumus ar daudzām valstīm, tāpēc Latvijas pilsoņiem, kuri ir maksājuši nodokļus ārvalstīs, Latvijā nekādi papildu nodokļi nav jāmaksā. Pat ja atgūstat daļu vai pat visus ārzemēs samaksātos ienākumu nodokļus, nekādi pienākumi vai nodokļu saistības Latvijā nerodas.

9. Vai nodokļu atgūšanu var interpretēt kā izvairīšanos no nodokļu nomaksas, jo, ja atgūstu pārmaksātos nodokļus, it kā nodokļi nekur netiek samaksāti?

Nodokļu atgūšanu nevar vērtēt kā izvairīšanos no nodokļu maksāšanas. Tiek atmaksāti ne visi nodokļi, bet tikai pārmaksātā ienākuma nodokļu daļa. Bet ja ārvalsts atmaksā visus samaksātos nodokļus, tas nozīmē, ka nopelnītie ienākumi nav bijuši lielāki par konkrētajā ārvalstī spēkā esošo ar nodokļiem neapliekamo minimumu.

10. Vai tā ir taisnība, ka nodokļus var atgūt tikai tajā gadījumā, ja persona ārzemēs ir strādājusi vismaz pāris gadus?

Nē. Nav svarīgi, cik ilgu laiku strādājāt ārzemēs. Ja persona ir strādājusi tikai 2 nedēļas un maksājusi nodokļus, nodokļu pārmaksa tiks atmaksāta.

11. Vai var atgūt nodokļus, ja nav tam nepieciešamo dokumentu?

Jā. Taču šādā gadījumā labāk lūgt nodokļu atgūšanas speciālistu palīdzību, viņi var sazināties ar Jūsu bijušajiem darba devējiem vai nodokļu institūciju darbiniekiem un mēģināt šos jautājumus atrisināt.

12. Vai persona var atgūt nodokļus, nelūdzot speciālistu palīdzību?

Jā. Katra persona var personīgi vērsties ārvalsts nodokļu institūcijās un iesniegt dokumentus. Taču mūsu pieredze rāda, ka dokumentu iesniegšana nav sarežģīta, taču tālākajā procesā cilvēki saskaras ar dažādām problēmām. Lūk, dažas no tām:

- tiek iesniegta nepareizi aizpildīta deklarācija;
- nodokļu inspektoriem rodas jautājumi, uz kuriem personas nevar profesionāli atbildēt;
- noklīst pa pastu sūtītās vēstules;
- cilvēki nespēj saprasties pa tālruni, kad viņiem piezvana nodokļu inspektori.

 

Atpakaļ
Augšā